Δείτε πως μπορείτε να σώσετε ένα μωράκι που πνίγεται σε μόλις 45 δευτερόλεπτα

Οι Βρετανοί ηθοποιοί David Walliams, David Mitchell, Johnny Vegas και Sir John Hurt δάνεισαν τις φωνές τους σε μια καμπάνια που δείχνει πώς να βοηθήσετε ένα μωρό που πνίγεται. Η ομάδα του St John Ambulance στο Ηνωμένο Βασίλειο που ονομάστηκε Τhe Chokeables, δείχνει τους ηθοποιούς να υποδύονται τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό σε ένα μωρό, όπως ένα καπάκι από στυλό, ένα φιστίκι και ζελές. Αφορμή για την καμπάνια αποτέλεσε μία έρευνα που αποκάλυψε ότι το 79% των γονέων δεν γνωρίζουν την σωστή τεχνική για να σώσουν ένα μωρό από πνιγμό παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 58% φοβούνται μη τυχόν και συμβεί στοπαιδί τους ενώ το 40% παραδέχονται ότι το έχουν ζήσει.

Γνωρίζοντας τι μπορεί κανείς να πράξει σε μια περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου ειδικά σε μια περίπτωση όπως είναι ο πνιγμός. Αφιερώνοντας μόλις 40 δευτερόλεπτα του χρόνου σας για να μάθετε την τεχνική, μπορείτε να σώσετε τη ζωή του παιδιού σας.

Αν το μωρό σας από την λαιμαργία του στραβοκαταπιεί το γάλα του, πνίγεται, βγάζει γάλα από τη μύτη, κοκκινίζει ή μελανιάζει, μην τρομάζετε. Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλά μωρά. Αν δεν επανέλθει από μόνο του σε μερικά δευτερόλεπτα, πιάστε το από τους αστραγάλους και κρεμάστε το ανάποδα, ακριβώς όπως το κρατά ο μαιευτήρας την ώρα που γεννιέται. Με αυτόν τον τρόπο τα υγρά που βρίσκονται στην αναπνευστική οδό κυλάνε προς τα έξω.Αν το μωρό σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πνίγεται από κάποιο αντικείμενο, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες άμεσες κινήσεις για να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από το αντικείμενο που του φράσσει τη δίοδο του αέρα. Το μωρό μπορεί να έχει μελανιάσει, να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή να βγάζει τσιριχτούς ήχους.

  • Ξαπλώστε το μωρό, με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στο βραχίονά σας, στηρίζοντας το κεφάλι του και το λαιμό του με το ένα χέρι. Κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.
  • Δώστε του 5 μικρά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης.
  • Εάν δεν καταφέρετε να αποβάλετε το αντικείμενο που, γυρίστε το ανάσκελα έτσι ώστε η πλάτη του να ακουμπάει στο βραχίονα σας. Και εδώ, κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.
  • Κάντε του 5 πιέσεις στο στήθoς (ανάμεσα στις θηλές του περίπου 2 εκατοστά πιο κάτω) όπως στην τεχνητή αναπνοή, αλλά με πιο αργό ρυθμό.
  • Κοιτάξτε μέσα στο στόμα του βρέφους και αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο, αν είναι ορατό, με τα δάχτυλά σας.

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να κάνετε το χειρισμό Heimlich. Σταθείτε πίσω από το παιδί, τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του ενώνοντας τις παλάμες σας για να δημιουργήσετε μια ζώνη πίεσης πάνω από τον αφαλό. Πιέζετε δυνατά προς το σώμα σας και προς τα πάνω.

Προσοχή:

  • Συνεχίστε τα χτυπήματα στην πλάτη και τις πιέσεις στο στήθος έως ότου το αντικείμενο αφαιρεθεί ή έως ότου το μωρό μπορέσει να αναπνεύσει.
  • Αν το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του, ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή. Εάν βήχει, αυτό σημαίνει ότι το μωρό αναπνέει. Δώστε ελαφρά χτυπήματα στην πλάτη και τίποτε άλλο.
  • Κρατείστε όσο γίνεται την ψυχραιμία σας και μην δείξετε ταραχή προς το παιδί.
  • Αν με τις παραπάνω πρώτες βοήθειες δεν καταφέρετε να βγάλετε το ξένο σώμα, καλέστε αμέσως τις πρώτες βοήθειες.

Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)

via & via

Πηγή

You might be interested in

Post A Comment For The Creator: Live TV Greece

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *