Ο άνθρωπος που δημιούργησε το Ενεργειακό ποτό διάρκειας 5 ωρών ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα χρήματα από ό, τι χρειάζεται… περίπου 4 δισεκατομμύρια $ περισσότερα. Κάπως έτσι αποφάσισε να ξοδέψει την περιουσία του προσπαθώντας να διορθώσει κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου αυτού της ενέργειας. Ο Manoj Bhargava έχει κατασκευάσει ένα στατικό ποδήλατο για να τροφοδοτήσει τα εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο που έχουν μικρή ή μηδενική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις αρχές του επόμενου έτους σκοπεύει να διανείμει στην Ινδία, 10.000 από τα Δωρεάν Ηλεκτρικά – Εξοπλισμένα με Μπαταρία – ποδήλατά του, τα οποία όπως ισχυρίζεται καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας, σε φωτισμό και λοιπές συσκευές, για μια ολόκληρη μέρα, κάνοντας πετάλι μια ώρα.
Ο Bhargava, ο οποίος παράτησε το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον μετά από ένα χρόνο, γιατί βαρεθηκε και στη συνέχεια έζησε για 12 χρόνια σε άσραμ στη γενέτειρά του, την Ινδία, δεν σταματά στα ποδήλατα. Έχει προσπαθήσει να βρει τρόπους για να κάνει το θαλασσινό νερό πόσιμο, να ενισχύσει την κυκλοφορία στο σώμα, και να εξασφαλίσει απεριόριστες ποσότητες γεωθερμικής ενέργειας, μέσω ενός καλωδίου γραφενίου. «Αν έχεις πλούτο, είναι καθήκον να βοηθήσεις εκείνους που δεν έχουν» λέει, « Κάνε την αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων. Μην μιλάς μόνο γι “αυτό».
Θα μπορούσε το ποδήλατό του να λειτουργήσει πραγματικά; Οι άνθρωποι θα το εμπιστευτούν ή θα έχουν χώρο στα σπίτια τους γι” αυτό; «Έχει τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες για τα αγροτικά νοικοκυριά», λέει η Ajaita Shah, διευθύνων σύμβουλος της Frontier Markets, εταιρείας που εμπορεύεται ηλιακούς λαμπτήρες και συστήματα φωτισμού στην Ινδία και υποστηρίζει ότι θα ήθελε να δοκιμάσει το ποδήλατο στους πελάτες της που ζουν σε αγροτικές περιοχές. «Είναι τόσο απλό, που πιστεύουμε πως μπορούμε να το κατασκευάσουμε με 100$ … Ένας επισκευαστής ποδηλάτων οπουδήποτε μπορεί να το προσαρμόσει», λέει ο Bhargava σε συνέντευξη του. Το πετάλι στρέφει μια γεννήτρια που παράγει ηλεκτρισμό, ο οποίος αποθηκεύεται σε μια μπαταρία.
Τα πρώτα 50 ποδήλατα θα δοκιμαστούν σε 15 ή 20 μικρά χωριά στη βόρεια επαρχία της Uttarakhand πριν από την τελική συνολική εγκατάσταση που θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Λέει ότι θα κατασκευάζονται στην Ινδία, αλλά δεν δίνει λεπτομέρειες. Μεγάλα προβλήματα και απλές διορθώσεις. Η ομάδα του Bhargava έχει προτείνει καινοτόμες ιδέες στον τομέα της υγείας, του νερού και της ενέργειας. Σχεδιάζει το Renew, μια ιατρική συσκευή που λειτουργεί ως βοηθητική καρδιά στέλνοντας το αίμα από τα πόδια στον κορμό.
Για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, έχει κατασκευάσει το Rain Maker, που μετατρέπει 1.000 γαλόνια την ώρα από κάθε είδους νερό σε πόσιμο και δοκιμάζεται ήδη σε ένα ερευνητικό κέντρο αφαλάτωσης, στο Νέο Μεξικό.
Ο Bhargava έχει μια ακόμα μεγαλύτεροι ιδέα που στοχεύει στην απεξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία με την καύση τους εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Ό, τι και αν πιστεύουν οι άνθρωποι για την κλιματική αλλαγή, λέει, «η ρύπανση είναι ένα πρόβλημα». Η απάντησή του: αντλήστε τη θερμότητα που βρίσκεται βαθιά μέσα στη Γη. Ενώ η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε ορισμένες χώρες, όπως η Ινδονησία και η Ισλανδία, ο Bhargava υιοθετεί μια νέα προσέγγιση. Αντί να χρησιμοποιήσει ατμό αναμεμειγμένο με χημικές ουσίες, για να φέρει αυτή τη θερμότητα στην επιφάνεια, θα την αντλήσει με ένα καλώδιο γραφενίου καθώς όπως σημειώνει το γραφενίο είναι ισχυρότερο από το ατσάλι και αποτελεί έναν απίστευτο αγωγό της θερμότητας.
«Δεν χρειάζεται καμία καύση … Μόλις φέρετε τη θερμότητα επάνω, δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στις υπάρχουσες υποδομές», λέει, εξηγώντας ότι θα μπορούσε απλά να διανεμηθεί από τις υπάρχουσες μονάδες, αντί του άνθρακα, του πετρελαίου, ή του φυσικού αερίου. «Αυτό πρόκειται να είναι, κατά τη γνώμη μου, η τελική λύση», λέει, εκτιμώντας ότι αυτό το είδος της γεωθερμικής ενέργειας θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 85% των ορυκτών καυσίμων σήμερα. Υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τους χάρτες το ήμισυ του κόσμου έχει άφθονη υπόγεια θερμότητα, η οποία με τα καλώδια γραφενίου θα μπορούσε να διαναμηθεί και στο υπόλοιπο μισό.
«Νομίζω ότι κάποιος πρόκειται να με σκοτώσει», λέει γελώντας, σημειώνοντας πως μια τέτοια ιδέα θα μπορούσε να διαταράξει το γεωπολιτικό χάρτη. Δουλεύει με ένα ερευνητικό κέντρο γραφενίου στη Σιγκαπούρη για να αναπτύξουν ένα καλώδιο και σχεδιάζει να παρουσιάσει τις διαθέσιμες εικόνες αργότερα μέσα στο έτος. Ο Bhargava λέει ότι δεν βλέπει αλτρουισμό στη φιλανθρωπία του. «Μου αρέσει η δουλειά», λέει. «Δεν είναι η ανταπόδοση… Είναι το τι άλλο να κάνω;»