Οι Κινμπάγια (Quimbaya) ήταν ένας προκολομβιανός πολιτισμός του οποίου ο πληθυσμός κατοικούσε στον Ισημερινό και την Κολομβία. Οι Κινμπάγια έμειναν γνωστοί για την τέχνη τους με τα μικρά η και λίγο μεγαλύτερα λεπτομερή χρυσά αγαλματίδια. Η περίοδος εμφάνισής τους φαίνεται να είναι ο 1ος αιώνας π.Χ. ενώ από τον 4ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ παρατηρούμε την περίοδο ακμής τους. Η παρακμή τους άρχισε από τα τέλη του 7ου αιώνα ενώ χάνονται τα ίχνη τους μετά τον 10ο αιώνα. Τα ειδώλια ή τεχνουργήματα Quimbaya, διαστάσεων 5 έως 7.5 εκατοστών το καθένα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, απεικονίζουν πουλιά, σαύρες, αμφίβια και έντομα, κάτι κοινό και καθημερινό σε εκείνη την περιοχή και την περίοδο. Εντυπωσιακά είναι τα εξαιρετικά λεπτομερή και μοναδικά σχέδιά τους.
Τα περισσότερα από αυτά κατασκευάστηκαν από κράμα χρυσού και χαλκού. Οι Ισπανοί ονόμασαν αυτό το κράμα Tumbaga. Έχει χαμηλότερο σημείο τήξης από τον χρυσό ή τον χαλκό μόνο του, αλλά είναι σκληρότερο από τον χαλκό όταν ψύχεται και πιο εύπλαστο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του. Το Tumbaga μπορούσε εύκολα να χυτευτεί, να σφυρηλατηθεί, να επιμεταλλωθεί, να σκληρυνθεί, να γυαλιστεί και να χαραχθεί. Ορισμένα από τα εδώλια δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου χαλκό, άλλα έχουν πάνω από 90% χαλκό και αρκετά περιέχουν κι άλλα μέταλλα όπως ασήμι. Δεν ξέρουμε αν τα τεχνουργήματα χρησιμοποιούνταν σαν μενταγιόν ή ήταν κτερίσματα για τους νεκρούς τους. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, λεηλατήθηκαν πριν από το 1970.
Μετά από ένα ψήφισμα της UNESCO για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων μερικά κατέληξαν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Συλλογές όπως η παραπάνω είναι απεικονίσεις από διάφορα ζώα, ψάρια και έντομα. Ωστόσο στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αυτές οι απεικονίσεις παρουσιάστηκαν ως αεροπλάνα και διαστημικά οχήματα. Επιπλέον, ορισμένα δημοσιεύματα έφτασαν στο σημείο να συνδέσουν ένα από αυτά τα τεχνουργήματα με το διαστημικό λεωφορείο της NASA. Quimbaya.
Τρία ιπτάμενα ψάρια 5ος- 10ος αι. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο “The art of Precolumbian gold : the Jan Mitchell collection” της Τζούλι Τζόουνς, των εκδόσεων του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, στη σελίδα 146, για τα παραπάνω εκθέματα: Τα ειδώλια αυτά που έχουν αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως ως ιπτάμενα ψάρια, φτερωτοί κροκόδειλοι ή, πιο απλά, ως σχήματα που μοιάζουν με ψάρια, είναι περίτεχνα στις λεπτομέρειές τους και την αινιγματική τους μορφή.
Οι τυπικές παραστάσεις έχουν κεφάλια πεπλατυσμένα, με μακριά ρύγχη που δείχνουν πολλά δόντια, φαρδιά φτερά ανοιχτά όπως αυτά ενός πουλιού, και ένα ζευγάρι μικρά «πτερύγια» τοποθετημένα στη συμβολή της ουράς, η οποία είναι όρθια και μεγάλη, και το σώμα, που είναι στρογγυλό και λείο. Οι επιφάνειες, εκτός από τα κορμιά που μοιάζουν με καρβέλια ψωμιού, έχουν έντονα σχέδια. Εδώ ένα μικροσκοπικό, γραμμικό πλέγμα ακολουθεί τα περιγράμματα των φτερών και της ουράς. Τα φτερά σε άλλα είναι λιγότερο αφηρημένα ως προς το μοτίβο τους ενώ εμφανίζονται περισσότερες ενδείξεις ότι είναι κάτι σαν πούπουλα.
Οι μπούκλες μπορούν επίσης να στολίσουν τις κορυφογραμμές των φτερών και της ουράς, όπως στην παρούσα τριάδα. Υπάρχει μικρή συναίνεση σχετικά με την παραγωγή αυτών των εικόνων, όπως υποδηλώνει η αβεβαιότητα στο όνομα που τις προσδιορίζει. Ορισμένα ιπτάμενα ψάρια της Νότιας Αμερικής, ωστόσο, με τα πλευρικά τους πτερύγια να λειτουργούν σαν φτερά, κάνουν μια σύντομη πτήση πάνω από την επιφάνεια του νερού (όπως τα χελιδονόψαρα ή ο ασιατικός κυπρίνος). Όταν βρίσκονται στην επιφάνεια, η ταχύτητα με την οποία κινούνται και οι αστραφτερές αποχρώσεις του υγρού τους κορμιού τους δίνουν μια σύντομη, συγκλονιστική έκλαμψη.
Ίσως ήταν αυτή η ιδιότητα που προσπάθησαν να απεικονίσουν στα εδώλια. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε σχετικά με την εικόνα που διανθίζει το υπο εξέταση δημοσίευμα, ότι είναι απλά ένα σχέδιο του art design Ταϊβανέζου καλλιτέχνη Eagle Lee που απλά εμπνεύστηκε από τα εδώλια των Quimbaya. Συμπέρασμα Με βάση όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό ότι τα τεχνουργήματα Quimbaya απεικονίζουν αεροπλάνα ή άλλες διαστημοσυσκευές. Οι εν λόγω συλλογές απεικονίζουν διάφορα ζώα, ψάρια και έντομα.
via: ellinikahoaxes.gr