Είναι οι Καλάς των Ιμαλαΐων απόγονοι στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Η ιστορία των Καλάς

kalas-4Οι Καλάς, είναι λαός που ζει στο Τσιτράλ του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σε υψόμετρα μεταξύ 2.000 και 2.500 μέτρων. Για την καταγωγή τους, έχουν διατυπωθεί διάφορες εκδοχές. Υπάρχει, ανάμεσα και στους ίδιους μάλιστα, η άποψη ότι κατάγονται από στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο αποκαλούν Σικάντερ.

Η έκτασή στην οποία ζουν, είναι περίπου ίση μ’ εκείνη της Χαλκιδικής, γύρω στα 3.000 τ.χλμ.

Οι Καλάς στο πέρασμα των αιώνων, έγιναν στόχος διάφορων επιδρομέων. Οι Άραβες, που τους αποκαλούσαν Καφίρ, άπιστους δηλαδή, επιχείρησαν ανεπιτυχώς να τους υποδουλώσουν τον 12ο αιώνα. Αργότερα, ο Τζένγκις Χαν κήρυξε εναντίον τους ιερό πόλεμο, δεν μπόρεσε όμως ούτε αυτός να τους νικήσει.

Οι εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των Καλάς και νέες εχθρικές επιθέσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα οι Καλάς να περιοριστούν στις τρεις κοιλάδες που ζουν σήμερα: Μπιρίτ, Μπουμπορέτ και Ρουμπούρ.

Τον 19ο αιώνα, οι Καλάς ήταν γύρω στους 70.000. Όμως, ο φεουδάρχης-σουλτάνος του Αφγανιστάν Αβδουραχμάν, το 1895, κατέλαβε μεγάλο μέρος της χώρας τους και έσφαξε πολλούς, ενώ άλλους τους ανάγκασε να εξισλαμιστούν. Οι (πρώην) αυτοί Καλάς, λέγονται σήμερα Νουριστάνις ή Γιαντίντις.

Οι Καλάς που απέμειναν, γύρω στους 5.000, προστατεύονται από το πακιστανικό Σύνταγμα σαν μειονότητα, ζουν απομονωμένοι, μιλούν τη γλώσσα Kalasha, που ανήκει στις λεγόμενες «ινδοάριες », που «υπάγονται» στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ η θρησκεία τους έχει χαρακτηριστεί ως μια μορφή αρχαίου ινδουϊσμού. Άλλοι επιστήμονες, κάνουν λόγο για ανιμισμό ή ειδωλολατρεία, ενώ σίγουρα οι Καλάς δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με τον μωαμεθανισμό.

kalas-5Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου που έζησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με τους Καλάς, περιγράφει τα ήθη και τα έθιμά τους, την ενδυμασία τους, αντικείμενα στα σπίτια τους που θυμίζουν αρχαία μακεδονικά, γνωστά από ανασκαφές στη χώρα μας, ενώ τονίζει ότι οι ίδιοι είναι απόλυτοι: πρόγονοί τους, ήταν οι Μακεδόνες στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Σικάντερ, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ανάμεσα στα άλλα, είναι ο μόνος στρατηλάτης που λατρεύεται σαν Θεός στις περιοχές που πέρασε. Το όνομά του, Ισκαντέρ ή Σικάντερ, είναι θρύλος μέχρι σήμερα!

Να σημειώσουμε, ότι σε ανασκαφές που έγιναν μεταξύ 1964 και 1978 στο Βόρειο Αφγανιστάν, στην επαρχία Takhar, εκεί που συμβάλλουν οι ποταμοί Panj και Kocha, βρέθηκαν τα ερείπια της πόλης Ai-Khanum. Πρόκειται για την Αλεξάνδρεια επί του Ώξου, που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 330 π.Χ. Άλλοι μελετητές, υποστηρίζουν ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Αντίοχο Α’ τον Σωτήρα. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές, είναι συγκλονιστικά. Ανάμεσά τους και το χρυσό νόμισμα του Ευκρατίδη Α’ (171-145 π.Χ.), που θεωρείται το μεγαλύτερο γνωστό χρυσό νόμισμα που κόπηκε στην αρχαιότητα (ζυγίζει 169, 2 γραμμάρια και η διάμετρός του είναι 5,8 εκατοστά).

Παρακολουθήστε το ενδιαφέρον ρεπορτάζ το οποίο παρέχει αρκετές ιστορικές πληροφορίες σχετικά τα σωματικά τους χαρακτηριστικά, την ενδυμασία τους, τη γλώσσα που μιλούν αλλά και το πως έχουν δομήσει τα σπίτια τους.

Τι έδειξε το DNA των Καλάς και άλλων λαών του Πακιστάν. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος παρουσιάζει στοιχεία από μελέτες που έγιναν, τρεις πακιστανικοί πληθυσμοί, οι Μπουρούσο, οι Παστούν και οι Καλάς, ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι Μακεδόνων στρατιωτών. Οι μελέτες που έγιναν, έδειξαν ότι κανένας από τους τρεις λαούς δεν δέχτηκε σημαντική γενετική διείσδυση από Έλληνες ή άλλους Ευρωπαίους. Στην κατά ζεύγη σύγκριση ανάμεσα σε Έλληνες και σε καθέναν από τους λαούς αυτούς, με τη χρήση γενετικών αποστάσεων, οι χαμηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν μεταξύ Ελλήνων και Παστούν, συνεπώς πιο κοντά γενετικά με τους Έλληνες, είναι οι Παστούν.

Οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουν σχετικό ψηλό ποσοστό της γενεαλογικής γραμμής E-V13. Έρευνες έδειξαν, ότι η γενεαλογική γραμμή E-V13 του χρωμοσώματος Y, δεν παρατηρήθηκε στους Μπουρούσο και τους Καλάς, αλλά μόνο στους Παστούν και μάλιστα σε ποσοστό 2%.

Η ανάλυση επιμειξίας, ανάμεσα σε Έλληνες και στους τρεις λαούς, έδειξε μηδενικές τιμές για τους Μπουρούσο και τους Παστούν και τιμές από 20% ως 40% για τους Καλάς!

kalas-6Ωστόσο, η απουσία της πρόδρομης απλοομάδας E-M35 της γενεαλογικής γραμμής E-V13, παρά το σημαντικό ποσοστό επιμειξίας, δείχνει ότι υπάρχει μόνο ενδεχόμενο μικρή γενετική συνεισφορά των Ελλήνων στους Καλάς.

Από τη μοριακή μελέτη των κοινών απλοομάδων Ελλήνων και Παστούν διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος μεταλλάξεων που τους χαρακτηρίζουν, ήταν πριν από 2.000-2.500 χρόνια.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, εκστράτευσε στην περιοχή πριν 2.350 χρόνια περίπου και ο Κ. Τριανταφυλλίδης δέχεται ότι ο χρόνος μεταλλάξεων, συμπίπτει με την παρουσία των στρατιωτών του στο σημερινό Β. Πακιστάν.

Όσο για τους Καλάς, ζούσαν απομονωμένοι για χιλιάδες χρόνια στα οροπέδια του Ινδικού Καυκάσου. Η γενετική μελέτη έδειξε ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν γενετική σύσταση που είναι κοινή με τη γενετική δεξαμενή πληθυσμών της Ευρώπης και της Μ. Ασίας και όχι πληθυσμών της ΝΑ Ασίας.

Άλλωστε, στις φωτογραφίες βλέπουμε ξεκάθαρα, ότι οι Καλάς δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους Πακιστανούς και τους άλλους Ασιάτες που γνωρίζουμε, αλλά έχουν σχεδόν καθαρά, ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

kalas-8Όπως γράφει ο Κ. Τριανταφυλλίδης: «Η γενετική υπογραφή των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου ίσως ανιχνεύεται, έστω και ισχνά, μετά από 2.500 χρόνια σε λαούς της μακρινής εκείνης γεωγραφικής περιοχής της Ασίας».

Ό, τι και να λένε οι επιστήμονες, οι Καλάς θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι είναι γνήσιοι απόγονοι των Μακεδόνων στρατιωτών, θα ακολουθούν τον δικό τους τρόπο ζωής, τα δικά τους ήθη και έθιμα και θα περιμένουν τον Σικάντερ να γυρίσει, για να τους οδηγήσει πίσω στην πατρίδα τους…

Πηγές: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, «Καλάς: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ, Στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου», 11η έκδοση, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΩΔΙΟΣ, 2018 (Α’ ΕΚΔΟΣΗ 1998)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, «Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΤΟ DNA ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, 2020.

You might be interested in

Post A Comment For The Creator: Live TV Greece

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *