Οι μύθοι πάντα ήταν, είναι και θα είναι δημοφιλείς (και δεν αναφερόμαστε στις αρχαίες μυθολογίες, οι οποίες έχουν τη δική τους αξία και χάρη)- ακόμα και αν έχουν διαψευστεί πολλάκις, πολλοί συνεχίζουν να αντιστέκονται, παραμένοντας ψηλά στις συνειδήσεις ουκ ολίγων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το TheRichest συνέταξε μια λίστα με τους 10 μεγαλύτερους μύθους τους οποίους εξακολουθούν πολλοί να πιστεύουν.
-Οι άνδρες σκέφτονται το σεξ ανά 7 δευτερόλεπτα: Εκτός του ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός επιστημονικός τρόπος να τεκμηριωθεί αυτό, υπάρχει ένα ολόκληρο φύλο το οποίο είναι σε θέση να το διαψεύσει. Ο λόγος για τον οποίο ο μύθος αυτός συνεχίζει να υπάρχει είναι επειδή…έχει πλάκα.
-Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας: Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία είναι σε θέση να το διαψεύσει αυτό (και το έχει κάνει), αλλά ο μύθος εξακολουθεί να είναι δημοφιλής. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε περιοχή ενός υγιούς εγκεφάλου έχει κάτι να κάνει- και το κάνει. Τα περί 10% φέρονται να προήλθαν από «στατιστικές» από «γκουρού» του χώρου της αυτοβοήθειας.
-Οι γάτες προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους: Ναι, τα αιλουροειδή είναι αξιοθαύμαστα όσον αφορά στην ευλυγισία, την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά τους- αλλά όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης γάτας, τα γατιά διαπρέπουν επίσης σε…εντυπωσιακά (και συχνά απίστευτα αστεία) ατυχήματα, αποτελέσματα αδεξιότητας. Βεβαίως, είναι αλήθεια το ότι πάντα επανέρχονται ταχύτατα στα πόδια τους (σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν χρειάζεται να πειραματιστείτε με τη γάτα σας, σε τελική ανάλυση δεν φταίει το ζωντανό για τους μύθους που έχουν οι άνθρωποι για αυτό).
-Τα μαλλιά και τα νύχια συνεχίζουν να μακραίνουν και μετά θάνατον: Όλως παραδόξως- και παρά το μακάβριο της όλης υπόθεσης- έχει κάποια βάση, καθώς πράγματι, συχνά τα πτώματα φαίνονται να έχουν μακρύτερα νύχια και μαλλιά. Το φαινόμενο οφείλεται στην αποσύνθεση/ υποχώρηση του δέρματος και των μυών του νεκρού, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγαλύτερη επιφάνεια/ έκταση νυχιών και τριχών.
-Η γαλοπούλα φέρνει υπνηλία: Ναι, η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, που μπορεί να προκαλέσει νύστα, αλλά η ίδια ουσία συναντάται και στο μοσχαρίσιο κρέας και στο κοτόπουλο- και κανείς δεν τα κατηγορεί για υπνηλία. Η πεποίθηση αυτή φαίνεται να οφείλεται στην σύνδεση της γαλοπούλας με εορταστικά τραπέζια, τα οποία κατά κανόνα συνδέονται με μεγάλη κατανάλωση τροφής και…αργίες.
-Η πανσέληνος επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά: Μεμονωμένα περιστατικά αλλόκοτης/ ακραίας συμπεριφοράς έχουν «στηρίξει» αυτή τη θεωρία, όπως και η αντίληψη ότι το νερό στον εγκέφαλο επηρεάζεται από τις κινήσεις/ φάσεις της Σελήνης (όπως το νερό σε φυσικά φαινόμενα, για παράδειγμα στις παλίρροιες). Βεβαίως, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται περίεργα ακόμα και όταν δεν είναι πανσέληνος. Σε κάθε περίπτωση, τα στατιστικά στοιχεία δεν επαρκούν για να τεκμηριώσουν την αντίληψη περί έξαρσης περίεργων/ ακραίων συμπεριφορών κατά την πανσέληνο.
-Τα τελευταία λόγια της Μαρίας Αντουανέτας: «Αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι». Αν και υποδεικνύει πολύ εύστοχα τις ταξικές διαφορές και τα χάσματα τα οποία προκάλεσαν τη Γαλλική Επανάσταση, στην πραγματικότητα η Μαρία Αντουανέτα μάλλον δεν είπε ποτέ τη συγκεκριμένη φράση. Αρκετοί ιστορικοί υποδεικνύουν τον Ζαν Ζακ Ρουσώ, ο οποίος είχε γράψει για μια πριγκίπισσα που δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τους φτωχούς. Κάποιοι θεωρούν ότι τα λόγια αυτά τα είπε η Μαρία Τερέζα της Ισπανίας.
-Τα μαλλιά επιστρέφουν πιο «δυνατά» όταν τα κόβεις: Δεν ισχύει, απλά όταν τα μαλλιά είναι μακριά, τα βλέπουμε σε άλλο επίπεδο/ στάδιο, ενώ τείνουν όταν ξαναφυτρώνουν να είναι πιο σκούρα απ’ό,τι όταν είναι μακριά (που ανοίγουν από τον ήλιο).
-Πάγωσαν τον Γουόλτ Ντίσνεϊ μετά θάνατον: Ήταν ιδιαίτερα μυστικοπαθής, και όταν πέθανε το 1966 η κρυονική είχε μόλις αρχίσει να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό. Η μανία με τις ζωές των celebrities και τις φήμες γύρω από αυτές έκαναν τα υπόλοιπα.
-Υπάρχει σκοτεινή πλευρά της Σελήνης: Για όλα φταίνε οι Pink Floyd και το «Dark Side of the Moon». Υπάρχει όντως μια πλευρά που δεν «βλέπει» προς τη Γη (προς τον πλανήτη μας «κοιτά» μόνο το 59% της επιφάνειας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο 41% δεν φωτίζεται ποτέ.